Een goede classificering van je merk, Nice!

Bij het aanvragen van een merk moet worden aangegeven voor welke Nice-klassen dat merk wordt vastgelegd. Maar wat zijn Nice-klassen en waarom gebruiken we ze?

Met behulp van de Nice-klassen wordt bepaald voor welke waren en diensten merken worden vastgelegd. De Nice-klassen zijn een systeem van 45 klassen waarbinnen waren en diensten worden ingedeeld. Alle waren en diensten kennen een plaats binnen dit systeem. Zo vallen papieren zakdoekjes onder klasse 16, auto’s onder klasse 12 en telecommunicatiediensten onder klasse 38. De Nice-klassen zijn verder weer opgedeeld in termen waarmee de waren of diensten verder worden omschreven. Vaak gebruiken we hiervoor de geharmoniseerde termen die hetzelfde zijn in heel Europa, waardoor meteen duidelijk is voor welke waren of diensten er geregistreerd wordt.

Een merk wordt dus vastgelegd voor een of meer specifieke groepen met waren en/of diensten. Hoe meer Nice-klassen je kiest, hoe meer het kost. Gelijke merken kunnen bestaan voor andere waren en diensten die niet te veel lijken op de waren en diensten waarvoor het oudere merk is vastgelegd. Door het gebruik van Nice-klassen en duidelijke termen krijgen merken precies dat stukje bescherming dat nodig is om je te onderscheiden op de markt, zonder daarbij andere markten te blokkeren. Maar als een merk na verloop van tijd heel bekend is geworden kan de bescherming van dat merk zich uitstrekken tot alle soorten waren en diensten, zonder dat het daarvoor geregistreerd hoeft te zijn.

Bij het aanvragen van een merk is het belangrijk om te onderzoeken of een identiek of vergelijkbaar merk al is geregistreerd, en zo ja voor welke waren en diensten. Het is ook belangrijk om na te denken over de toekomst. Een merk moet binnen 5 jaar na inschrijving worden gebruikt voor de waren of diensten waarvoor het merk is ingeschreven, dus neem ook toekomstplannen mee in je overwegingen bij merkregistratie. Heb je vragen over hoe je het beste je merk kan vastleggen? Wij helpen je graag bij het registreren van je merk, neem voor verdere informatie contact met ons op.