Startups en Patenten

De moderne economie en de manier waarop naar ontwikkeling wordt gekeken vraagt om een klimaat waarin snelle aanpassingen en constante vooruitgang de norm zijn. In zo’n systeem lijkt een patent misschien een fossiel uit een ver verleden. Veel startups, in hun race om de eerste te zijn, de meest succesvolle, vergeten echter soms het belangrijkste: ervoor zorgen dat wat je vandaag uniek maakt, morgen ook nog van jou is.

Traditionele business modellen binnen alle sectoren worden uitgedaagd door startups die de traditionele manier van doen lijken te verstoren. Initiatieven zoals Uber en Airbnb, maar ook technologische ontwikkelingen binnen sectoren zoals de gezondheidszorg, vereisen een economisch systeem waarin groei en verandering minimaal beperkt worden. En patenten kosten nou juist tijd en vereisen geheimhouding, wat betekent dat je niet meteen de markt op gaan. Hoe gaan deze twee werelden toch samen?

Een van de eerste dingen die startups moeten doen om op gang te komen is naamsbekendheid en financiering verkrijgen. Daarom is het logisch om langs zo veel mogelijke mensen te gaan die bereid zijn naar jouw te luisteren, om je idee te presenteren. Je wordt bekend binnen je vakgebied, je netwerkt en je bent een stap dichterbij het verwezenlijken van je doelen. Er zijn drie goede redenen waarom je toch dat ene extra moment moet wachten om je uitvinding te beschermen.

Een patent trekt investeerders aan
Om investeerders bij je startup te betrekken is een eerste eis dat, wat je ook op de markt wilt brengen, uniek is. En dat het uniek blijft. Ten minste voor de periode waarin jij en je investeerders ervan hopen te profiteren. Uniek blijven is iets wat bereikt kan worden voor octrooibescherming, aangezien een octrooi voorkomt dat andere zo maar jouw ideeën kopiëren en je directe concurrent worden. Voor investeerders is het aantrekkelijk om in een bedrijf te investeren dat innovatieve producten heeft die beschermd zijn.

Een patent helpt bij het snel verspreiden van een product over een grote markt
A patent voorkomt niet alleen dat derde zomaar je uitvinding gebruiken, het creëert ook een extra bron van inkomsten en de mogelijkheid om je product snel over een land, of zelfs over de wereld, te verspreiden. Aangezien een patent je eigendomsrechten geeft, wordt het mogelijk om licentierechten van jouw uitvinding aan andere partijen te verkopen. Zij kunnen jouw uitvinding toepassen terwijl jij ervoor betaald wordt.

Helemaal voor kleine startups, die in eerste instantie beperkt zijn in hun productiecapaciteit, kan dit een uitstekende manier zijn om je uitvinding zo snel mogelijk voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar te stellen. Tegelijkertijd creëert het de mogelijkheid om bepaalde aspecten van je bedrijf uit te besteden, waardoor jij de kans hebt om al je focus op verdere innovatie van je onderneming te storten. Tot slot zullen investeerders aanvullende zekerheid vinden in de mogelijkheid om extra inkomen te genereren door licentieovereenkomsten.

Een patent stimuleert innovatie
Wanneer je uitvinding niet beschermd is kan het gekopieerd worden. Dit is niet alleen schadelijk voor je startup, maar kan nadelig zijn voor een hele industrie. Wanneer een patent gevestigd is, worden andere geforceerd om daar omheen te gaan. De concurrentie kan van je uitvinding leren en erop verder bouwen, maar ze mogen het niet namaken. Daarom daag je hun allemaal uit om jouw idee te nemen en het beter te doen; om naar hetzelfde probleem te kijken en een nieuwe oplossing te bedenken. Dit is precies waarom het octrooisysteem ooit bedacht is, om de constante promotie van innovatie en voortgang mogelijk te maken.