Innovatiesubsidies gewild bij mkb

Voor het zevende jaar op rij is er een toename in het gebruik van fiscale regelingen die Research & Development (R&D) bevorderen. De grote meerderheid van de bedrijven die dit deden was mkb-er, laat het Rijk voor Ondernemend Nederland weten.

In 2014 maakte 22.970 bedrijven gebruik van R&D-regelingen, ook wel Speur- & ontwikkelingswerk genoemd, ten opzichte van 22.640 in 2013. In totaal ging het hier om € 6,6 miljard om uit te geven aan het verdere ontwikkelen van Nederlandse bedrijven. Met ruim 97% vormen mkb-ers de grootste gebruikers van deze innovatiesubsidies.

In Nederland bestaan verschillende regelingen vanuit het ministerie van Economische Zaken om ondernemers te stimuleren om in R&D te investeren. Op die manier kunnen bedrijven hun kosten verlagen en hoopt het ministerie Nederlandse bedrijven meer innovatievermogen en een stevigere concurrentiepositie te geven.

De jaarcijfers over 2014 gaan specifiek over de WBSO en RDA regelingen, die respectievelijk loonkosten verlagen en een extra aftrekpost opleveren voor andere R&D kosten en uitgaven (denk bijvoorbeeld aan prototypes of onderzoeksapparatuur). Samen leverde deze regelingen het bedrijfsleven een voordeel op van naar schatting meer dan € 1 miljard.

Zelf ook bezig met innovatie binnen uw bedrijf? Vraagt u zich af of gebruik kan maken van deze regelingen? Neem contact op met DOGIO Patents, wij kunnen u hierin adviseren en in contact brengen met onze subsidieadviseur.