Europa is de meest innovatieve regio ter wereld

Deze zomer werd het wereldwijde innovatie rapport gepubliceerd: The Global Innovation Index 2014. Dit jaarlijkse rapport is het resultaat van de samenwerking tussen de Cornell University, INSEAD en WIPO. Het rapporteert de stand van innovatie in 143 economieën over de hele wereld, op basis van een analyse van de politiek, regelgeving en zakelijke ontwikkelingen. Er werd ook gekeken naar zaken als het menselijk kapitaal en middelen, zoals het niveau van het onderwijs en onderzoeksactiviteiten.

Dit jaar was er speciale aandacht voor de menselijke factor van innovatie. Deze menselijke factor, samen met technologie en kapitaal, speelt een cruciale rol in de innovatie. Het lijkt erop dat de beste voorwaarden voor innovatie in Europa aanwezig zijn: 7 Europese landen in de top 10. De top 10 economieën in de 2014 editie zijn, het Verenigd Koninkrijk (UK), Zwitserland, Zweden, Finland, Nederland, de Verenigde Staten van Amerika (USA), Singapore, Denemarken, Luxemburg en Hong Kong (China). Een zeer verdienstelijk vijfde plek voor Nederland dus.

Volgens de Global Innovation Index blijkt ook dat ondernemers, innovatoren en onderzoekers zijn zeer mobiel zijn. Ze hebben de neiging om te verhuizen naar landen als de VS en de UK. “De migratie van de vernieuwers van ontwikkelingslanden naar ontwikkelde landen is ook te zien in de statistieken over uitvindingen. Onder de uitvinders in de ontwikkelde landen, zoals de Verenigde Staten en Zwitserland zijn meer immigranten dan natives.”

U kunt het volledige rapport op Global Innovation Index downloaden.